Častým dotazem je, jak připravit štíra. Na internetu jsme našli kráté a výstižné video, které jsme otitulkovali.
Z naší vlastní zkušenosti víme, že nejdůležitější je před samotnou přípravou pečlivě odstranit bodec. Jedovatost nelze odhadnout a díky kratší době přípravy se nelze spolehnout na úplný rozklad toxínů. To samé platí i o pečených jedincích.
Každé zpracování začíná v odchlupení a omytí. Jemných i větších chloupků se můžeme celkem dobře zbavit jemnou škrabkou nebo ohněm (jak to je například u zpracování sklípkanů). Omýváme ve studené vodě, bez chemikálií.
Štíra můžeme obalit, jak se ukázáno ve videu nebo jej jednoduše osmažit na přírodno. Počítáme s chutí připomínající krabí tyčinku. Doporučujeme používat koření na ryby nebo tymián. Na prosmažení stačí něco přes minutu. Zvíře je možné opéct, zde bude doba delší vzhledem k praktičnosti úpravy další surovin.
Nezapomínejte na bezpečnost. Štírů máme na 700 druhů. Mezi nimi jsou i smrtelně jedovatí. Obecně platí pravidlo velkého klepeta – čím větší je nástroj na uchopení kořisti, tím slabší je jed a naopak.Před přípravou štíra si zjištěte přesný druh a charakteristiku bodnutí. V případě kolize nebide čas na podrobnosti. Štír není moc rychlý živošich, takže s mírnou opatrností s ním lze bezpečně manipulovat.
Pozor CITES!!!
Někteří štíři patří do skupiny, pro kterou platí CITES!!! Ať se vám kulinářství zbytečně neprodraží :o)